Trávící trubice

20. listopadu 2008 v 9:06 | adam káčerek |  LIDSKÉ TĚLO

Trávící trubice

  • začíná dutinou ústní, končí řitním otvorem; na obou koncích je otevřená vzhledem k vnějšímu prostředí a tak se do těla mohou dostávat nejen živiny, ale i patogenní zárodky

Složení trávící trubice

  1. Sliznice
    • vystýlá vnitřek trávící trubice (epitel)
    • vlhká, slizká => zvlhčována sekrety drobných slizničních žláz
    • zamezuje vstupu mikroorganismů
    • žlázový (sekreční) epitel - v některých orgánech, tvoří šťávy (sekrety)
    • vstřebávací (resobční epitel)
    • povrch sliznice
      1. hladký
      2. pokrytý řasami a klky (drobné výběžky) => zvětšuje vstřebávací plochu
  2. Podslizniční vazivo
    • připevňuje sliznici ke svalovině
    • je řídké
      1. s míznými cévami
      2. s krevními cévami
      3. s nervy
  3. Svalovina
    • hltan + 2/3 jícen + svalovina zevního svěrače řitního = příčně pruhované svaly (ovládané vůlí)
    • zbytek trávící trubice - hladké svalstvo tvoří vnitřní vrstvu = kruhovitě uspořádané svaly (cirkulární)
    • vnější vrstva = podélně uspořádaná svalovina
    • svými stahy umožňuje peristaltické pohyby, kterými je potrava posunována
  4. Zevní vazivový obal (peritoneum)
    • kryje zevní povrch trávící trubice

Součásti trávící trubice

  1. Dutina ústní
  2. Hltan
  3. Jícen
  4. Žaludek
  5. Tenké a tlusté střevo
  6. Trávící žlázy
  7. Konečník

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama