tenké a tlusté střevo

23. listopadu 2008 v 13:51 | adam káčerek |  LIDSKÉ TĚLO

Tenké střevo (intestinum tenue)


  • délka 3 - 7 m => skládá se v kličky, které pod játry a žaludkem vyplňují dutinu břišní a zasahuje do malé pánve
  • šířka 3 cm
  • dochází k trávení a vstřebávání potravy
  • anatomicky se dělí na 3 oddíly:
    1. dvanáctník
    2. lačník
    3. kyčelník

Tenké střevo
Celé střevo se skládá ze tří částí. První z nich je výše zmíněný dvanáctník. Druhým oddílem je lačník (jejenum) dlouhý asi 2,5 metru a stočený za oblastí pupku. Třetí je kyčelník (ileum), dlouhý 3,5 metru a stáčí se dolů do pravé dolní části břicha. Všechny zmíněné části mají průsvit kolem 2,5 centimetru. Počáteční útok kyseliny v žaludku už při rozkladu potravy zastal velký kus práce, nicméně podstatná část trávení v chemickém slova smyslu, a také důležitá absorpce živin, nachází své dějiště teprve zde, v tenkém střevě. Téměř zkapalněná potrava v podobě tráveniny se při průtoku dvanáctníkem smísí s řadou enzymů, které zde přitékají ze slinivky. Enzymy také neutralizují kyselé žaludeční šťávy, takže proces dále probíhá v mírně zásaditém prostředí. Rozbít a zpracovat tuky výrazným způsobem napomáhá žluč, přicházející žlučovodem ze žlučníku.Střevo slouží k absorpci živin, tudíž je žádoucí, aby mělo co největší plochu. Prvním z faktorů je jeho délka. Jak je uvedeno výše, je střevo velice dlouhé a proto musí být do dutiny vnitřní opravdu pečlivě vměstnáno. Samotná délka střeva by však nebyla postačující a proto je střevo na své vnitřní stěně vybaveno různými záhyby a rýhami. Zmíněné záhyby a rýhy však také nejsou zcela hladké. Vyčnívají z nich tisíce výstupků, podobných drobným prstům a nazývají se vily či klky. Ani to však ještě není vše. I tyto již malé části jsou pokryty obdobnými zcela miniaturními částečkami, nazývanými mikroklky. Bez všech těchto důmyslných zařízení by mělo tenké střevo zhruba 3 metry čtvereční. Vlivem těchto dokonalých zařízení je jeho plocha zvětšuje až na neuvěřitelných téměř 210 metrů čtverečních. Živiny procházejí touto střevní stěnou ve formě velmi malých částic do bohaté sítě krevních kapilár v jejím okolí.

Lačník a kyčelník

  • lačník - 2,5 m za dvanáctníkem
  • kyčelník - 3,5 m
  • oba dva tvoří větší část tenkého střeva
  • svinuty v kličkách zavěšeny k zadní stěně břišní tenkou zřasenou blanou = okruží (vějířovitá membrána)


střevní dutina (lumen) - potřebuje mít velkou absorbční (vstřebávací) plochu => vnitřní střevní výstelka není hladká, ale do dutiny vyčnívají tisíce výstupků (záhybů) = klky - tzv. vstřebávací epitel
klky (villi) - pokryté jednovrstevným resorpčním epitelem => vstřebávání živin

Dvanáctník (duodenum)

  • uložen pod žaludkem
  • podoba podkovy - stočený kolem slinivky břišní
  • měří 20 - 30 cm
  • podslizniční vrstva vylučuje ochranný hlen = ochrana dvanáctníku před kyselou tráveninou ze žaludku
  • slizniční vrstva vylučuje alkalickou šťávu + hydrogenuhličitan vylučovaný z pankreatu, neutralizuje žaludeční kyselinu (kouření snižuje jeho tvorbu)
  • buňky sliznice se musí neustále obnovovat => dělí se rychleji než jiné buňky těla (každou hodinu se vymění 100 buněk)
  • do dvanáctníku ústí společný vývod žlučový a vývod slinivky břišní
  • žluč
    • neobsahuje enzymy, neutralizuje kyselou žaludeční tráveninu
    • emulgovaná (rozptýlená) na drobné kapénky => nutné pro trávení tuků
    • pankreatická šťáva - přecházející do dvanáctníku, má zásaditou reakci
  • enzymy dvanáctníku - pankreatické šťávy
    1. trypsin - štěpí bílkoviny (již natrávené) na peptidy a aminokyseliny
    2. lipáza - štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
    3. amyláza - pokračuje ve štěpení cukrů



Tlusté střevo (intestinum crassum)

  • uloženo po obvodu břišní dutiny
  • délka 1,5 m, šířka 5 - 8 cm, sliznice nemá klky, jen nízké řasy
  • začíná se plnit 4 - 8 hod po jídle
  • jeho sliznice netvoří žádné trávící enzymy
  • sliznice obsahuje žlázové buňky => tvorba hlenu => klouzání střevního obsahu
  • začíná:
    1. Slepým střevem (intestinum caecum)
      • v pravé kyčelní jámě, vytváří kapsu, do které ze strany ústí tenké střevo (chlopeň brání zpětnému chodu tráveniny)
      • slepý výběžek slepého střeva (visí na spodině slepého střeva) = apendix - červovitý přívěsek (10 - 15 cm dlouhý), ve sliznici je více lymfoidní tkáně (kontrola infekce v dolní části těla), stavebně shodné s mandlemi
      • záněty (apendicitis) apendicitida
    2. Tračník vzestupný - stoupá po pravé straně dutiny břišní k játrům
    3. Tračník příčný - vede napříč pod žaludkem ke slezině
    4. Tračník sestupný - od sleziny po levé straně dutiny hrudní do levé kyčelní jámy
    5. Tračník esovitý - (esovitá klička) - vstupuje do malé pánve, začínají se hromadit výkaly
    6. Konečník (rektum) - před křížovou kostí - odpady se sem dostanou za 18 - 20 hod
    7. Řitní (anální) otvor - uzavírají ho 2 svěrače: vnitřní - hladké svaly, vnější - příčně pruhované svalstvo (ovládán vůlí)

Tlusté střevo
Tlusté střevo je svým průměrem asi pěti centimetrů značně větší , ale svou délkou nejvýše 1,5 metru také podstatně kratší, než střevo tenké. Od jeho počátku ileocekálním svěračem stoupá po přední pravé straně břicha vzhůru (vzestupný trakčník), prochází nad játry (příčný trakčník), pak opět sestupuje na levé části břicha dolů (sestupný trakčník) a v esovité kličce se stáčí zpět ke středové čáře a přichází do konečníku. Tlusté střevo má za úkol vstřebávat vodu, čímž se stává až dosud řídký střevní obsah hustším a snáze manipulovatelným. Zde se vyskytují jednak nestrávené zbytky potravy, zbylé trávící šťávy, ale také odloupané buňky střevní výstelky i odumřelé či odumírající bakterie. Toto vše dohromady tvoří hnědou fekální hmotu, která se průchodem střeva postupně zahušťuje a zkončí v konečníku, kde setrvává až do vyprázdnění. Množství vláknin a dalších nezpracovaných látek dodává výkalům vlhký, objemný charakter, což jim také dovoluje procházet tlustým střevem tak snadno a rychle, jak to jen příroda potřebuje. Téměř třetinu suché váhy výkalů představují bakterie. Tyto mikroorganismy přebývají ve všech úsecích trávící soustavy. Každý normální dospělý člověk hostí v tlustém střevě miliony bakterií. Během svého života pomáhají tyto bakterie produkovat spoustu důležitých látek, zatímco ostatním usnadňují vstřebávání-včetně vitamínu K. Nicméně jedním z jejich vedlejších produktů je vznik plynů, zejména metanu, které při rozkladu zbytků stravy k vlastní výživě produkují. Množství a charakter tohoto plynu závisí na množství a druhu snědené potravy.

Konečník
Poslední asi 15-ti centimetrový úsek trávící soustavy. Zde zůstávají výkaly až do vyprázdnění. Jeho konec je vybaven známými řitními svěrači. Nazývají se vnější a vnitřní. Vnitřní svěrač je v trvale sevřeném stavu, aby zabránil jakémukoliv nechtěnému úniku stolice. Její hromadění stimuluje konečník, nervové impulsy se přenášejí na oblast řiti a spouštějí uvolnění. U dospělé osoby se samozřejmě jen zcela vyjímečně jedná o spontánní reflexní reakci. Jde o to, že roztažení stěn konečníku vyvolává rovněž vědomé přání vyprázdnit střeva. Vnější řitní svěrač má velké množství volně řízených svalů, takže jej můžeme nejen držet stažený tak dlouho, jak je potřeba, ale také ho v případě potřeby uvolnit a umožnit tak vyprázdnění.
 

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hana Fialová Hana Fialová | E-mail | 10. ledna 2013 v 12:14 | Reagovat

Děkuji za srozumitelný výklad a zobrazení  důležitých a nám laikům neznámých našich vnitřností.
Už vím jak vypadá tenké, tlusté a slepé střevo.
Hana Fialová

2 Anonim Anonim | 19. dubna 2014 v 0:10 | Reagovat

Moc hezký přehledný článek :)

3 jana jana | 13. listopadu 2014 v 14:49 | Reagovat

[2]:Děkujeme za srozumitelnost.J.

[2]:

4 Vojta Vojta | 16. prosince 2014 v 10:17 | Reagovat

Diky za pekny clanek :-). .

5 janasevc janasevc | Web | 28. února 2015 v 16:54 | Reagovat

Krásný výklad. Děkuji.

6 xXxEmOoOXxX xXxEmOoOXxX | 18. ledna 2016 v 8:14 | Reagovat

skvěli blogysek hahahaha myluju jo tluste střevo je moje oblibene i tenke mam rada a konečnik nejvic

7 Tonda Tonda | E-mail | 13. července 2017 v 12:47 | Reagovat

Perfektní popis! Jen bych prosil odkazy na zdroje, z kterých autor čerpal
Předem děkuji

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama